Ottendedelsfinalerne er næsten blevet til kvartfinaler

Puha, tingene og tiden flyver af sted i sommervarmen. Så jeg har slet ikke været inde de foreløbig 6 ottendedelsfinaler ved EM. Men det kommer her som en kort overflyvning:

Danmark – Wales 4-0
Det lykkedes endelig for Danmark at slå sig videre fra den første knockoutkamp i en EM-slutrunde. Det er ikke sket siden 1992 – og i det hele taget ikke siden 1998 ved VM i Frankrig, hvor det blev til kvartfinalenederlag til Brasilien. Det blev ikke til nederlag mod Wales. Tværtimod. En lidt shaky start, hvor Wales havde et par forsøg, blev lynhurtigt afværget og affejet af landstræner Hjulmand, som ændrede formation, og derfra var waliserne tæt på chanceløse. Velkommen til Kasper Dolberg, der nettede 2 gange. Hurra for Joachim Mæhle, som igen spillede en flot kamp og kronede det med endnu en scoring. Sidste danske mål stod Martin Braithwaite for. Det var Danmark. Det føltes spændende undervejs. Men ærligt talt. Der var klasseforskel. Det var en meget overbevisende dansk indsats. Videre til kvartfinalerne. Det her kan blive stort.

Italien – Østrig 2-1 (efter forlænget spilletid – ordinær 0-0)
DE azurblå blæste gennem gruppespillet med 3 sejre på Stadio Olimpico i Rom, men de klarede ikke skiftet til Wembley i England særlig godt. Østrig var enormt undertippede, men de holdt ved og bød god modstand. Ordinær tid endte efter en langgaber 0-0, men i forlængelsen nettede to af italienernes indskiftede, Chiesa og Pessina, til 2-0-føring, men Østrig slog tilbage med en flot scoring af Kalajdzic, som mødte bolden tidligt og headede ind ved første stolpe utageligt for Donnarumma. Det endte 2-1, og Italien lever endnu, men med semifinale og finale på Wembley, skal italienerne løfte niveauet, for det her var ikke europamester-materiale.

Nederlandene – Tjekkiet 0-2
Oranje begyndte deres slutrunde-comeback efter 7 års fravær med tre sejre hjemme i Amsterdam, men de gjorde det endnu værre end Italien, da de blev forflyttet til Budapest og Puskas Arena. Tjekkerne bed rigtigt fint for sig, og da Mathijs De Ligt kort inde i 2. halvleg tog hånden til hjælp for at afværge en tjekkisk mulighed, fik han marchordre og tidligt bad. Det udnyttede tjekkerne fornemt, og på scoringer af Holes og Schick sikrede de 2-0-føring, og sejren var aldrig for alvor i fare. Skuffende indsats af Nederlandene, men ganske imponerende af solide Tjekkiet.

Belgien – Portugal 1-0
På tarvelige Cartuja i Sevilla så kun godt 11.000 tilskuere to af Europas allerbedste mandskaber udkæmpe en ottendedelsfinale, der blev afgjort på et forrygende spark af den falske Hazard, Thorgan, som et par minutter før pausen bragede bolden i nettet, og så var gameplanen for anden halvleg klar. Ligge dybt og satse på bomstærke Lukaku kunne skabe noget på omstilinger i selskab med de vekslende legekammerater undervejs. Kort inde i anden halvleg måtte De Bruyne udgå skadet, og sidst i kampen udgik også Eden Hazard med noget i baglåret. Må Belgien undvære de to i kvartfinalen, ser det lidt vanskeligere ud for dem. Mens et var også vanskeligt mod Portugal, der mod et dybtstående forsvar fik muligheder og chancer, og Ruben Dias havde et brag af et hovedstød lige på Courtois, mens backen Guerreiro ramte stolpen. Ind ville kuglen ikke, og så endte det 1-0 til Belgien, der altså fik æren af at sende de forsvarende mestre og målmaskinen Ronaldo hjem fra slutrunden.

Kroatien – Spanien 3-5 (efter forlænget spilletid – ordinær 3-3)
Den fjerde og sidste EM-kamp i Parken i denne omgang blev et gevaldigt kalas. Spanien satte sig på spillet fra start og spillede og spillede, men efter 20 minutter forbrød den 18-årige midtbanemand, Pedri, sig mod reglen om at tilbagelægninger skal være uden for målrammen. En aflevering fra midten af banen med god kraft mod målmand Unai Simon lå egentlig præcist nok, men keeperen fik drejet foden så meget, at han ikke stoppede bolden, som fortsatte i mål til 1-0 til Kroatien. Det gav balkan-holdet mod på tilværelsen, og de fik kortvarigt mere boldbesiddelse, men snart var det Spanien igen. 7 minutter før pausen udnyttede Sarabia en retur i feltet og hamrede bolden ind til 1-1. Puha. Holdene gik til pause efter en hæsblæsende 1. halvleg i et feststemt Parken. Spanien havde bedre styr på anden halvleg, og scoringer af Azpilicueta og Ferran Torres bragte dem på 3-1. Scoringen af Torres igen i en bizar situation, hvor det kroatiske forsvar var i gang med at drikke og havde vandflasker på banen, da spillet blev sat i gang, og Torres blev sendt alene ned mod målmand Livakovic og svigtede ikke. Kroatien så ud til at være færdige, udmattede og løbet tør for ideer. Men indskiftede Mislav Orsic reducerede 5 minutter før tid og i overtiden var det så Pasalic, der udlignede til 3-3. Der måtte forlængelse til. Den begyndte med en kæmpechance til Krmaric, da kroaterne red videre på de to sene scoringer, men en formidabel redning af Unai Simon rådede næsten bod på det ufattelige første mål i kampen. Kroaterne faldt mere og mere ned og var tydeligt på randen af udmattelse, og Spanien scorede to gange i de sidste fem minutter er forlængelsens første halvleg. Morata og Oyarzabal stod for målene, og særligt den udskældte Moratas mål var bemærkelsesværdigt. Dani Olmo slog bolden ind fra højre over hovedet på kroaternes Brekalo, der som kant havde den utaknemmelige opgave at agere højre forsvarer, og Morata pillede elegant bolden ned med højre og halvflugtede med venstre bolden i nettaget. Anden halvleg blev en langsom affære med to trætte mandskaber, og spanierne trillede bolden rundt og vandt 5-3 i EMs bedste kamp indtil nu. Wow.

Frankrig – Schweiz 7-8 (efter forlænget og straffe – ordinær 3-3 og forlænget 0-0)
Som om der ikke var drama nok mandag i den tidlige kamp, så stod Frankrig og Schweiz for endnu et drama og en kæmpe overraskelse. Schweiz satte sig overraskende på kampen mod et forvildet, tilbagelænet og usammenhængende fransk mandskab. Haris Seferovic scorede efter 15 minutter til 1-0 på et flot hovedstød, hvor det franske forsvar var helt rundtosset, og i det hele taget spillede Schweiz en forrygende første halvleg, hvor særligt Nico Elvedi i forsvaret pakkede Kylian Mbappé helt ind. 10 minutter efter pausen lavede Frankrigs højre back, Pavard, et klodset straffespark på Zuber, og så kunne Ricardo Rodriguez øge føringen. Men det gjorde han ikke. Lloris i det franske mål reddede, og fire minutter senere havde Frankrig så scoret to gange i den anden ende via Benzema gange 2. Av for en Bet for Schweiz, der så ud til at være totalt i kontrol, og nu blev rullet rundt i verdensmestrenes fodboldmaskine. Og det blev værre. Et kvarter før tid drejede Pogba fornemt bolden op i målhjørnet til 3-1, og så gik mange nok i seng i forvisning om, at den kamp var afgjort. Det var en fejl. Schweiz fandt utroligt nok ekstra kræfter frem. Seferovic scorede endnu engang, og den indskiftede veteran Gavranovic udlignede i kampens sidste minut til 3-3. Utroligt! Forlængelsen endte 3-3, og så måtte der straffespark til. Eneste afbrænder – i øvrigt i en række meget flotte spark – kom fra verdensstjernen Kylian Mbappé, som bare har haft en skidt slutrunde, og dermed vandt Schweiz kampen 8-7 og er videre til kvartfinalen. De forsvarende europamestre Portugal og de forsvarende verdensmestre Frankrig sendt ud af EM. Spændingen stiger!

Kvartfinalerne indtil videre ser ud som følger
2.7 18.00 Schweiz – Spanien
2.7 18:00 Belgien – Italien
3.7 18:00 Tjekkiet – Danmark
3.7 21:00 England – Sverige/Ukraine

I aften spilles den sidste ottendedelsfinale, hvor Sverige og Ukraine spiller om en kvartfinalekamp mod England.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)