Jeg er helst helt fri

Det fylder det hele for tiden. AI. Det er alle vegne. Der er ingen grænser for, hvad det kan, hvad det skal bruges til, og hvor stor en taber, man er, hvis man ikke sætter sig ind i, hvordan det kan hjælpe. løfte og skubbe en frem i livet.

Som skriveren Bartleby i Herman Melvilles fine historie fra 1853 med den fulde titel: Skriveren Bartleby: En Wall Street-historie får jeg mere og mere lyst til at benytte mig af hans foretrukne frase: I would prefer not to.

Jeg vil ikke optimeres

For jeg er helst fri. Jeg er helst fri for maskiner alle vegne. Jeg er helst fri for at skulle optimeres og effektiviseres og udnyttes, manipuleres og snydes, så det driver.

Jeg har netop hørt en AI-ekspert på P1, der spår, at der vil vrimle med falske videoer og udsagn i den kommende amerikanske præsident-duel. At det bliver lettere og lettere at skabe falsk indhold.

Og eksperten mente også, at det er meget, meget vanskeligt at være sociale platforme. Facebook, Google, Twitter og alle de andre tech-kumpaner vil få utroligt svært ved bare at udpege de falske videoer og endnu sværere ved at standse udbredelsen af dem.

Så jeg er endnu engang strandet ved mit efterhånden så faste holdepunkt: Jeg er helst fri.

Medierne får det stadig svært

Medier burde se det som en oplagt mulighed for at genvinde bare et par enkelte af de markedsandele, de har tabt på at surmule i hjørnet, men de får – for mig at se – en udfordring, for de bruger jo også allerede AI.

Jeg abonnerer på Zetland, og de har netop delt en artikel med deres abonnenter om de mange overvejelser, de gør sig med brugen af AI. Og der kommer et par artige afsløringer af, at de allerede har brugt det i kontakten med brugerne.

Som tidligere kommunikatør genkender jeg fint, når et fælt budskab skal sniges ind på lempelig vis, og dét at de nu fortæller, de har brugt AI, og at de gør sig lange overvejelser om det, gør ikke ret meget andet for mig end at øge mistænksomheden.

Made by Humans. Indtil videre

For det er så let, så let at benytte sig af LLM til at få nye, flere og bedre ideer. Zetland holder fast i sit mantra om at være Made by Humans, men mon dog det rækker længere end til næste gadehjørne?

Måske gør det, men alene mistilliden og risikoen for det betyder, at jeg er skeptisk.

Min løsning har tidligere været, og kan let blive det igen, at lade sociale platforme være sociale platforme. At lade nyheder være nyheder. Kort sagt at lade verden passe sig selv, for det går ærlig talt i den gale retning.

Do better. ASAP

Min kalender siger 2024. Der er krig. Der er uenigheder. Der er migrantstrømme. Diskussioner om menneskers værd. Diskussioner om prækariat. Om svage. Om stærke.

Jøsses, hvor er planeten dog snart klar til et nyt pattedyr i toppen. Vi havde vores chance. Vi gjorde vores bedste. Det var ikke godt nok.

Do better. ASAP.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)