Fremtiden er her – og jeg fatter minus

Pludselig var der ChatGPT over det hele. Dall-E. Midjourney. Alle talte om kunstig intelligens.

Internettet flød over med moderne Klondyke-guldgravere, der havde skudsikre metoder til at tjene kassen på kunstig intelligens.

Droner i krig

DR skriver i dag, at droner og kunstig intelligens fylder mere og mere på slagmarken i Ukraine. Det menneskelige aspekt af krig fylder mindre og mindre. Bortset naturligvis fra, at de er mål.

Det er voldsomt uhyggeligt. En slags computerspil i virkeligheden.

Hvor maskiner og selvtænkende robotter smadrer løs på mennesker på lang afstand og uden egentlig meget andet forsvar end … andre robotter.

Mennesker, det billige skidt

Der stod intetsteds i artiklen nævnt, at vi jo kunne skabe arenaer – Hunger Games-style – hvor de kunstige krige kunne blive udkæmpet.

Helt uden menneskelige tab. Det var ikke nævnt med et ord.

Der var heller ikke nogen overvejelser om, at vi i 2024 stadig bekriger hinanden. At vi slår hinanden ihjel. At territorier er vigtigere end nogensinde, og at polarisering er dagens ret hos høj såvel som lav.

Hold fingrene fra Eurovision!

I morges var der en anden historie hos DR, der handlede om, at Eurovision er i stor – større end normalt – fare for cyberangreb.

Jeg er mig smerteligt bevidst om, hvor gammel jeg lyder- og det er faktisk for ingenting at regne mod, hvor gammel jeg føler mig – men jeg synes ærlig talt, det er ved at gå for vidt med det hersens computer-hejs.

Og jajaja, jeg ved godt, at det er udvikling, og det kan vi ikke gøre noget ved, men det virker jo hovedløst, at vi bare løber og løber og løber, så hurtigt vi kan mod en fremtid, vi formentlig får svært ved at styre.

Hvis det kan misbruges, så eh …

Som Elektronista Christiane Vejlø formulerede det tidligt i forløbet om kunstig intelligens: Hvis det kan misbruges, vil det blive misbrugt.

Det ligger mig meget, meget fjernt at blande mig i, hvordan andre lever deres liv – og med hvilken hastighed og retning, men det er ærlig talt en lidt trist udvikling, synes jeg.

Nu kommer endelig eksponentialiteten og det store ryk i computerne og deres anvendelighed.

Og vores fantasi rækker primært til at tjene flere penge, lave mere intense krige og andet i samme miserable boldgade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)