Danmark og England melder sig blandt de 4 sidste

Spanien – Italien
England – Danmark
Wow. Det er et par himmerigsmundfulde, semifinalerne byder på ved EM-slutrunden. Lørdag aften spillede Danmark kvartfinale mod Tjekkiet, og selv om kampen var henlagt til Aserbajdsjan og Baku, var der omkring 1.000 danskere, der tog turen halvvejs til Kina, og de fik en fin oplevelse ud af det.

Thomas Delaney bragte Danmark på 1-0 efter bare 5 minutter, og bare 3 minutter før pausen scorede Kasper Dolberg på et oplæg fra Joakim Mæhle. Det så mere end lovende ud for danskerne, der kunne gå til pause med visheden om, at godt begyndt er halvt fuldendt. 2. halvleg var dog ikke mere end 2 minutter gammel, så havde tjekkerne haft hele 3 nærgående forsøg mod det danske mål, og i det hele taget åbnede de 2. halvleg, som det sig hør og bør, når man er nede 2-0 i en EM-kvartfinale: “Fuld skrald frem.” Det belønnede sig allerede 4 minutter efter pausen, hvor Patrik Schick satte foden på et indlæg fra højresiden, og den skruede helt ud mod stolpen, hvor Kasper Schmeichel ikke kunne nå den.

Den danske keeper havde i øvrigt en mere travl dag end ved de seneste danske kampe, og han fik ved et par lejligheder vist høj klasse med redninger på nærgående tjekkiske forsøg. Danskerne kom i kortere og kortere perioder i boldbesiddelse, og selv om de hele tiden var farlige på omstillinger, virkede det, som om uret gik meget, meget langsomt. Heldigvis havde tjekkerne ikke så mange andre ideer end at øse bolden i det danske felt, og det modstod det centrale danske forsvar fint. Og så ebbede det hele ud, og trods 6 minutters tillægstid blev det ved 2-1 til Danmark, der dermed for tredje gang er i en EM-semifinale. (Ja, faktisk for fjerde gang, men vi tæller jo ikke rigtigt 1964 med – og det er egentlig tarveligt, for man kan jo kun slå de hold, man spiller mod). Nu går turen til London og Wembley for Kasper Hjulmand og hans flok, og dér har de faktisk vundet alle den ene gang, de har spillet. Det må de gerne gentage på onsdag.

På Wembley venter England, der nærmest havde en aften på træningsbanen med 4-0-sejr over 10 gule kegler fra Ukraine, der reelt ikke havde noget som helst modstand at byde ind med. Harry Kane nettede med en tå-fræser i kampens åbning, og så forsøgte ukrainerne at kæmpe sig tilbage i resten af halvlegen, mens England uden at tage skyggen af chancer blot spillede bolden rundt og rundt og rundt – egentlig meget heldigt, de ikke var foran deres eget publikum.

Efter pausen faldt 3 engelske scoringer inden for det første kvarter, og så blev der skiftet ud for at spare kræfter til semifinalen onsdag mod Danmark. På Wembley. For mon ikke englænderne kan huske, hvordan det gik, sidst Danmark var på besøg? (Hint: Danmark vandt 1-0 i Nations League i efteråret). Englænderne kommer til denne semifinale fulde af optimisme og forholdsvis ufunderet tro på egne evner, så jeg krydser fingre for Hjulmand, Wieghorst og resten af banden i rødt har en plan for, hvordan vi snupper sejren og ødelægger den engelske stemning.