Schick scorer fra midten

De to formodet ringeste hold i gruppe D, Skotland og Tjekkiet, har netop duelleret. Reelt var det jo en kamp, der kunne sende taberen tidligt ud af turneringen, for selv om Kroatien ikke så skarpe ud mod England, er det alligevel forventeligt, at de er stærkere end både Skotland og Tjekkiet.

Og så alligevel. Tjekkiet vandt 2-0 foran 12.000 skotter, der ellers var klar til fest, fyrværkeri og fodbold. Skotterne forsøgte som altid, det bedste de kunne, men tjekkerne har simpelthen mere individuel kvalitet, og to scoringer af Bayer Leverkusens Patrik Schick – i det 42. og 52. minut afgjorde kampen. 1-0-målet blev sat ind på låget efter et indlæg fra tjekkernes højre side, og Schick steg op ved bagerste stolpe og headede bolden i nettet.

Endnu mere selvfølgelig var scoringen til 2-0. Skotterne var i angreb, men en afslutning blev blokeret og røg frem af banen og kort ind på skotternes halvdel, hvor Schick i fuld fart kom løbende og sparkede første gang, så bolden strøg i en bue fra hans venstre fod fra midten af banen og over og udenom målmand Marshall, der hastede tilbage mod stregen uden at komme så tæt på, at han overhovedet fandt det nødvendigt at hoppe for at nå bolden, der strøg i nettet for næsen af keeperen. 2-0.

Skotterne forsøgte efter bedste evne, og det var egentlig ikke så imponerende, men de gav ikke op og kløede på uden for alvor at skabe alverden. En enkelt løs chance til Lyndon Dykes blev det til, men alene med den tjekkiske målmand Vaclik blev det kun til et tamt puf med venstrepoten, og så var også den chance forspildt. 2-0, og tjekkerne kan nu med fortrøstning se frem til fredagens møde med Kroatien. Også dét opgør finder sted på Hampden Park i Glasgow, og kan tjekkerne undgå nederlag, vil de så godt som være i ottendedelsfinalen allerede før deres sidste kamp, som er mod England, der seneste besejrede dem 5-0 på Wembley i EM-kvalen i marts 2019. Returmødet oktober samme år vandt tjekkerne 2-1, så de er ikke chanceløse i denne gruppe. De er i hvert fald kommet fint fra land. Skotterne … de er formentlig færdige, før de overhovedet kom i gang.

Power ranking:
1 Italien – fredag er snart længe siden, men den italienske indsats i åbningskampen står stadig som den bedste ved slutrunden. Alene på grund af nationalsangen men også på grund af spillet på banen
2 Belgien – næsten helt oppe på niveau med Italien, men jeg havde fornemmelsen, at Belgien holdt lidt igen. Eller også mangler de en smule i helt at få klokkerne til at bimle
3 Holland – åbnede med 3-2 mod Ukraine i en kamp, de kontrollerede, smed styring i og så alligevel fik scoret. Svingende præstationer af flere spillere gør det svært at vurdere hollænderne ordentligt, men en af de bedste præstationer indtil nu i turneringen
4 Tjekkiet – Er højt på listen, og det holder næppe hele vejen, men de ydede en helstøbt indsats mod et skotsk mandskab med hjerte og mod. Tjekkerne virker homogene, målrettede og meget bevidste om deres individuelle roller
5 Ukraine – Højst placerede mandskab med nederlag i første kamp. De var længe helt ude af kampen mod Holland men et par flotte aktioner fik dem tilbage på 2-2, og de fik vist, at der er krummer og potentiale i holdet. De kan sagtens klemme sig videre fra en overkommelig gruppe
6 Østrig – lod sig presse unødvendigt hårdt mod Nordmakedonien, og selv om Østrig undervejs viste deres individuelle kvalitet i forhold til modstanden, måtte de arbejde hårdt for åbningssejr. De viste dog også modstandskraft og vilje til at finde løsninger
7 Finland – leverede en solid og fokuseret indsats i meget vanskelig kamp mod Danmark. Både på grund af omstændighederne og på grund af en stærk modstander. 3 point til finnerne i deres første slutrundekamp nogensinde er samtidig meget tæt på at sende dem i knockoutrunden også
8 England – der er altid store forventninger til England. Og de skuffer for det meste. Nu kommer de med semifinaleplads fra VM 2018, og de åbnede med 1-0 mod viceverdensmestrene fra Kroatien. Lavest placerede hold med sejr indtil nu. Jeg tror ikke på England. Men det er jo også det lette standpunkt. For de skuffer som regel

12 Schweiz – Skuffende åbning af Schweiz. De var meget på bolden, men de fik ikke skabt nok åbne chancer. Fin indsats af Embolo, som særligt i 2. halvleg var kilde til uro. Shaqiri og Xhaka skylder at dukke op til næste kamp
13 Wales – Et kedeligt bekendtskab. Simpel gameplan med vægt på defensiven og hurtige omstillinger men de manglede for ofte mod og hjerte til at gå all in, når de havde mulighederne. Tror de bliver et kort bekendtskab denne gang

19 Kroatien – Åbnede mod et medgørligt engelsk mandskab men måtte alligevel gå fra banen som tabere. De får svært ved at banke tjekkerne, og så er det pludselig slet ikke sikkert, de kommer videre fra en ellers tilsyneladende let pulje
20 Danmark – Fodbold er pludselig blevet i bedste fald sekundært. Spillet på banen mod Finland var ikke godt. Alt er forståeligt og tilgiveligt, men der skal helt andre boller på bradepanden torsdag, hvis ikke det skal blive til nederlag nummer to og farvel til drømmen om EM på hjemmebane og en sommer som i 92′
21 Rusland – Kæmpe skuffelse i deres første kamp hjemme i Sankt Petersborg, hvor et middelmådigt belgisk hold fuldstændig kontrollerede og dominerede Rusland og vandt 3-0. De skal ryste øretæven af sig, for så er der stadig muligheder i puljen. Men de skal levere mere.
22 Nordmakedonien – Gjorde det over mine forventninger med scoring og 1-3-nederlag til Østrig i åbningskampen. Kæmpede, knoklede og spillede med følelserne uden på tøjet. Præcis som jeg elsker at se undertippede mandskaber give alt, de har
23 Skotland – Ville så frygtelig gerne mod tjekkerne, men de spillemæssige mangler blev igen og igen udstillet og med nederlag mod gruppens formentlig næstringeste mandskab allerede i første kamp, ser det svært ud for Skotland
24 Tyrkiet – som med Italien gælder det også for tyrkerne, at fredag er længe siden, og jeg tænker efterhånden, at de næsten ikke kan have været så ringe, som jeg husker det. Men det var de. Det var skandaløst ringe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)