Rødt kort var dyrt for Polen

Det lignede kun i noget, der minder om et kvarter om polsk sejr i opgøret mod Slovakiet. Polakkerne var ellers favoritter, og i første halvleg var de den ene halvdel af et livligt og offensivt opgør, der dog aldrig helt havde kvaliteten til at skabe enorme chancer. Men enkelt scoring blev det til, da Slovakiets Robert Mak fikst afdriblede to mand i Polens højre forsvarsside. Mak driblede ind mod målet, og da ingen gik til ham, afsluttede han fladt mod forreste stolpe, som Szczezny ikke fik dækket helt, så bolden smuttede under ham, ramte stolpen og røg ud igen og ramte målmanden i ryggen, hvorfra den så endelig trillede over stregen og lagde sig kælent til rette i nettet. 1-o til Slovakiet holdt til pausen.

Hvad den polske træner, Paulo Sousa, sagde i pausen er svært at vide, men der har nok været noget af det, der har været med store bogstaver. Og det virkede. For Polen var som forvandlet i indledningen af 2. halvleg, og efter bare et minut fik de udlignet til 1-1. Derfra satte de sig fuldstændig på spillet, og slovakkerne så udmattede ud, mens de vaklede groggy fra side til side og forsøgte at dæmme op for polakkerne. Men de fik en hjælpende fod. Polens midtbanemand Krychowiak fik allerede midtvejs i første halvleg et lidt unødvendigt gult kort, og som min tyske kommentator på ARD straks sagde, kunne det blive dyrt med en advarsel til den centrale midtbaneband. Og vupti, hop til 62 minutter, hvor Krychowiak kom lidt vel voldsomt ind i en duel og fik hamret bunden af støvlen ned over tæerne på en slovak, og så blev det ene gule konverteret til endnu et gult og dermed rødt.

Med knap 20 minutter tilbage på uret bragte Milan Skriniar slovakkerne på 2-1, og resten af kampen fordampede i et virvar af udskiftninger, frispark, indkast og tidsudtræk. Polen fik ikke skabt dén chance, der kunne have reddet dem en lidt ufortjent uafgjort, og dermed endte Slovakiet som vindere i en livlig om end ikke voldsomt velspillet kamp.

POWER RANKING
1 Italien – fredag er snart længe siden, men den italienske indsats i åbningskampen står stadig som den bedste ved slutrunden. Alene på grund af nationalsangen men også på grund af spillet på banen
2 Belgien – næsten helt oppe på niveau med Italien, men jeg havde fornemmelsen, at Belgien holdt lidt igen. Eller også mangler de en smule i helt at få klokkerne til at bimle
3 Holland – åbnede med 3-2 mod Ukraine i en kamp, de kontrollerede, smed styring i og så alligevel fik scoret. Svingende præstationer af flere spillere gør det svært at vurdere hollænderne ordentligt, men en af de bedste præstationer indtil nu i turneringen
4 Tjekkiet – Er højt på listen, og det holder næppe hele vejen, men de ydede en helstøbt indsats mod et skotsk mandskab med hjerte og mod. Tjekkerne virker homogene, målrettede og meget bevidste om deres individuelle roller
5 Ukraine – Højst placerede mandskab med nederlag i første kamp. De var længe helt ude af kampen mod Holland men et par flotte aktioner fik dem tilbage på 2-2, og de fik vist, at der er krummer og potentiale i holdet. De kan sagtens klemme sig videre fra en overkommelig gruppe
6 Østrig – lod sig presse unødvendigt hårdt mod Nordmakedonien, og selv om Østrig undervejs viste deres individuelle kvalitet i forhold til modstanden, måtte de arbejde hårdt for åbningssejr. De viste dog også modstandskraft og vilje til at finde løsninger
7 Finland – leverede en solid og fokuseret indsats i meget vanskelig kamp mod Danmark. Både på grund af omstændighederne og på grund af en stærk modstander. 3 point til finnerne i deres første slutrundekamp nogensinde er samtidig meget tæt på at sende dem i knockoutrunden også
8 England – der er altid store forventninger til England. Og de skuffer for det meste. Nu kommer de med semifinaleplads fra VM 2018, og de åbnede med 1-0 mod viceverdensmestrene fra Kroatien. Lavest placerede hold med sejr indtil nu. Jeg tror ikke på England. Men det er jo også det lette standpunkt. For de skuffer som regel
9 Slovakiet – fin indsats i åbningskampen. Der er god teknik, fine skabeloner og en enorm vilje til at arbejde for fællesskabet. De er nu blot et enkelt point mod enten Sverige eller Spanien fra en plads i ottendedelsfinalerne. Det ligner allerede en god slutrunde for slovakkerne

12 Schweiz – Skuffende åbning af Schweiz. De var meget på bolden, men de fik ikke skabt nok åbne chancer. Fin indsats af Embolo, som særligt i 2. halvleg var kilde til uro. Shaqiri og Xhaka skylder at dukke op til næste kamp
13 Wales – Et kedeligt bekendtskab. Simpel gameplan med vægt på defensiven og hurtige omstillinger men de manglede for ofte mod og hjerte til at gå all in, når de havde mulighederne. Tror de bliver et kort bekendtskab denne gang

18 Polen – Bedst af taberne indtil videre. De var ikke helt ringe, men de var heller ikke fantastiske. Hvilket egentlig er et fællestræk for mange af de hold, der har indledt EM med nederlag. For meget er lagt an på “Der Weltfußballer”, som de kalder Lewandowski, og når han bliver pakket ind, er der for langt ned til niveauet hos de næste, der skal skabe noget
19 Kroatien – Åbnede mod et medgørligt engelsk mandskab men måtte alligevel gå fra banen som tabere. De får svært ved at banke tjekkerne, og så er det pludselig slet ikke sikkert, de kommer videre fra en ellers tilsyneladende let pulje
20 Danmark – Fodbold er pludselig blevet i bedste fald sekundært. Spillet på banen mod Finland var ikke godt. Alt er forståeligt og tilgiveligt, men der skal helt andre boller på bradepanden torsdag, hvis ikke det skal blive til nederlag nummer to og farvel til drømmen om EM på hjemmebane og en sommer som i 92′
21 Rusland – Kæmpe skuffelse i deres første kamp hjemme i Sankt Petersborg, hvor et middelmådigt belgisk hold fuldstændig kontrollerede og dominerede Rusland og vandt 3-0. De skal ryste øretæven af sig, for så er der stadig muligheder i puljen. Men de skal levere mere
22 Nordmakedonien – Gjorde det over mine forventninger med scoring og 1-3-nederlag til Østrig i åbningskampen. Kæmpede, knoklede og spillede med følelserne uden på tøjet. Præcis som jeg elsker at se undertippede mandskaber give alt, de har
23 Skotland – Ville så frygtelig gerne mod tjekkerne, men de spillemæssige mangler blev igen og igen udstillet og med nederlag mod gruppens formentlig næstringeste mandskab allerede i første kamp, ser det svært ud for Skotland
24 Tyrkiet – som med Italien gælder det også for tyrkerne, at fredag er længe siden, og jeg tænker efterhånden, at de næsten ikke kan have været så ringe, som jeg husker det. Men det var de. Det var skandaløst ringe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)