Jeg får hovedpine af spansk landsholdsfodbold

Sikke en præstation af Sverige i mandagens sene kamp. 0-0 i Sevilla mod Spanien, og som sædvanligt havde spanierne bolden 85% af tiden. Tænk hvis der var en regel om, at efter en aflevering tilbage eller til siden, skulle der følge en aflevering frem i banen. Det ville give de spanske kampe en hel del mere charme.

5 minutter inde i 2. halvleg begyndte de spanske spillere at lege bolddrenge og hente bolden ved ethvert svensk indkast, hjørnespark, frispark og målspark. For det gik for langsomt. Svenskerne trak tiden. Prøliåhørher. Spanierne kan jo selv lade være at spille med 15 minutter lange angreb, hvor man kan tage en lur, nå ud at tisse og brygge en kop te uden at gå glip af andet end lidt boldtrilleri til siden.

Så er der noget med attitude. Hver gang en spanier mister bolden, står der en klynge af klynkende brun-øjede spillere og appellerer til dommeren. Verden er så uretfærdig, så uretfærdig, når den ikke drejer Spaniens vej. Jeg hader det, og jeg ville ønske, dommerne for alvor slog ned på den slags. Ligesom det også ville være smart, hvis det blev til en lige så fast bestanddel af fodbolden at lade bolden ligge efter et dommerfløjt, som det er i andre sportsgrene. Lad bolden ligge – ellers får du et gult kort. På samme vis kunne spanierne jo også lade bolden ligge ved svenske dødbolde – men næ nej, 2-3-4 spaniere havde bolden i hænderne for at markere, hvor længe Sverige var om at sætte spillet i gang. De kunne jo for filen ikke komme i nærheden af bolden, fordi spanierne rendte rundt med den. Gult kort! Kan spillerne ikke lade bolden ligge, må de have en advarsel og anden gang et rødt kort. Så skal de nok lære at lade bolden ligge.

Det endte altså 0-0 efter en jætteindsats af svenskerne, og med Polen og Slovakiet som puljens to øvrige mandskaber er der nu lagt op til en ordentlig dyst om pladserne videre. Hvis jeg var Spanien, ville jeg ikke vide mig sikker på at besejre hverken Polen eller Slovakiet. For fodbold handler nu engang om at score mål, og der er ikke mange mål i det her spanske mandskab. De er dygtige til at trille bolden rundt, tilbage og til siden. Men den tabel bliver man ikke europamester af at toppe. Heldigvis.

POWER RANKING
1 Italien – fredag er snart længe siden, men den italienske indsats i åbningskampen står stadig som den bedste ved slutrunden. Alene på grund af nationalsangen men også på grund af spillet på banen
2 Belgien – næsten helt oppe på niveau med Italien, men jeg havde fornemmelsen, at Belgien holdt lidt igen. Eller også mangler de en smule i helt at få klokkerne til at bimle
3 Holland – åbnede med 3-2 mod Ukraine i en kamp, de kontrollerede, smed styring i og så alligevel fik scoret. Svingende præstationer af flere spillere gør det svært at vurdere hollænderne ordentligt, men en af de bedste præstationer indtil nu i turneringen
4 Tjekkiet – Er højt på listen, og det holder næppe hele vejen, men de ydede en helstøbt indsats mod et skotsk mandskab med hjerte og mod. Tjekkerne virker homogene, målrettede og meget bevidste om deres individuelle roller
5 Ukraine – Højst placerede mandskab med nederlag i første kamp. De var længe helt ude af kampen mod Holland men et par flotte aktioner fik dem tilbage på 2-2, og de fik vist, at der er krummer og potentiale i holdet. De kan sagtens klemme sig videre fra en overkommelig gruppe
6 Østrig – lod sig presse unødvendigt hårdt mod Nordmakedonien, og selv om Østrig undervejs viste deres individuelle kvalitet i forhold til modstanden, måtte de arbejde hårdt for åbningssejr. De viste dog også modstandskraft og vilje til at finde løsninger
7 Finland – leverede en solid og fokuseret indsats i meget vanskelig kamp mod Danmark. Både på grund af omstændighederne og på grund af en stærk modstander. 3 point til finnerne i deres første slutrundekamp nogensinde er samtidig meget tæt på at sende dem i knockoutrunden også
8 England – der er altid store forventninger til England. Og de skuffer for det meste. Nu kommer de med semifinaleplads fra VM 2018, og de åbnede med 1-0 mod viceverdensmestrene fra Kroatien. Lavest placerede hold med sejr indtil nu. Jeg tror ikke på England. Men det er jo også det lette standpunkt. For de skuffer som regel
9 Slovakiet – fin indsats i åbningskampen. Der er god teknik, fine skabeloner og en enorm vilje til at arbejde for fællesskabet. De er nu blot et enkelt point mod enten Sverige eller Spanien fra en plads i ottendedelsfinalerne. Det ligner allerede en god slutrunde for slovakkerne
10 Sverige – Kæmpe fight af svenskerne. Og selv om Spanien havde bolden 85% af tiden, fik Sverige spillet sig frem til 2 eller 3 enorme chancer, de burde have scoret på. Det kunne snildt være blevet til svensk sejr, for selv om Spanien havde bolden, fik de skabt alt for lidt, og det skyldtes et hårdtarbejdende svensk hold med en velspillende Robin Olsen mellem stængerne
11 Spanien – De kommer ikke langt. Der er alt for meget nips, og alt for lidt konsekvens. Mod et mandskab fra top 8 i turneringen havde de fået klø, og holdet mangler profiler med evner til for alvor at skabe og afgøre en kamp. De har masser af dygtige boldspillere, men de har ikke noget hold
12 Schweiz – Skuffende åbning af Schweiz. De var meget på bolden, men de fik ikke skabt nok åbne chancer. Fin indsats af Embolo, som særligt i 2. halvleg var kilde til uro. Shaqiri og Xhaka skylder at dukke op til næste kamp
13 Wales – Et kedeligt bekendtskab. Simpel gameplan med vægt på defensiven og hurtige omstillinger men de manglede for ofte mod og hjerte til at gå all in, når de havde mulighederne. Tror de bliver et kort bekendtskab denne gang

18 Polen – Bedst af taberne indtil videre. De var ikke helt ringe, men de var heller ikke fantastiske. Hvilket egentlig er et fællestræk for mange af de hold, der har indledt EM med nederlag. For meget er lagt an på “Der Weltfußballer”, som de kalder Lewandowski, og når han bliver pakket ind, er der for langt ned til niveauet hos de næste, der skal skabe noget
19 Kroatien – Åbnede mod et medgørligt engelsk mandskab men måtte alligevel gå fra banen som tabere. De får svært ved at banke tjekkerne, og så er det pludselig slet ikke sikkert, de kommer videre fra en ellers tilsyneladende let pulje
20 Danmark – Fodbold er pludselig blevet i bedste fald sekundært. Spillet på banen mod Finland var ikke godt. Alt er forståeligt og tilgiveligt, men der skal helt andre boller på bradepanden torsdag, hvis ikke det skal blive til nederlag nummer to og farvel til drømmen om EM på hjemmebane og en sommer som i 92′
21 Rusland – Kæmpe skuffelse i deres første kamp hjemme i Sankt Petersborg, hvor et middelmådigt belgisk hold fuldstændig kontrollerede og dominerede Rusland og vandt 3-0. De skal ryste øretæven af sig, for så er der stadig muligheder i puljen. Men de skal levere mere
22 Nordmakedonien – Gjorde det over mine forventninger med scoring og 1-3-nederlag til Østrig i åbningskampen. Kæmpede, knoklede og spillede med følelserne uden på tøjet. Præcis som jeg elsker at se undertippede mandskaber give alt, de har
23 Skotland – Ville så frygtelig gerne mod tjekkerne, men de spillemæssige mangler blev igen og igen udstillet og med nederlag mod gruppens formentlig næstringeste mandskab allerede i første kamp, ser det svært ud for Skotland
24 Tyrkiet – som med Italien gælder det også for tyrkerne, at fredag er længe siden, og jeg tænker efterhånden, at de næsten ikke kan have været så ringe, som jeg husker det. Men det var de. Det var skandaløst ringe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)