En kort tanke

Ja, så er der vare-deklareret for en gangs skyld. Det er endnu en ufærdig tanke. Som jeg har tumlet med i et års tid efterhånden. Og som i går var en medvirkende årsag til, jeg endnu engang ikke kunne falde i søvn. Der er for meget, der kører rundt i bolden på mig. Men jeg arbejder med det – og er ikke bleg for at bruge melatonin 🙂

Tanken: Kan man respektfuldt være uenig med nogen, uden at det kommer til at virke som fordømmelse?

For at give en smule kontekst; jeg forsøger at ændre en del ting i mit liv i disse år. Jeg er ikke så god til at “køre” i midtergearene. Så når jeg vil skære ned på mit kødforbrug, bliver jeg veganer. Når jeg vil skære i mit co2-udslip, sælger jeg min bil og køber en cykel. Og den slags.

Heldigvis er jeg godt opdraget hjemmefra, så jeg forsøger at holde mig på min egen banehalvdel – altså at andre gør det så godt, de nu engang kan med deres liv, og fordi jeg synes, jeg vil ændre noget i mit eget liv, behøver de ikke gøre det i deres.

Men det føles sådan. Det føles sådan. Som om at hvis jeg fortæller, at jeg ikke længere vil spise kød (jeg forsøger i hvert fald – helt i mål er jeg ikke endnu), eller at jeg ikke bryder mig om alkohol og derfor ikke længere drikker det. Så bliver det til et angreb på alle dem, der stadig spiser kød og drikker alkohol. Det er det ikke. Så er det i hvert fald en fejl, hvis det virker sådan. For bare fordi jeg synes, noget er rigtigt for mig, er det jo ikke nødvendigvis rigtigt for den næste.

Men ofte bliver det til en blanding af et forsvar og et angreb fra dem, jeg deler mine genstridigheder med. “Nu skal man jo også passe på, man ikke bliver fanatisk”, kunne det lyde, eller “Danmark står for mindre end en promille af verdens co2-udledning – det er værdiløst at arbejde med sit personlige aftryk”.

Ja. Synes du, Men jeg synes noget andet. Det kan vi tale om. Men vi behøver hverken angribe eller forsvare os for at kunne tale om det. Og det er altså ikke fra min side et angreb på andre. Det lover jeg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Captcha Garb (1.5)